Glutén- és Tejmentes IKEA-s Húsgombóc

Ízlelje meg az ízek ellenállhatatlan keverékét az IKEA-stílusú húsgombócok egészséges változatával, amelyet tökéletesen kiegészít egy édes áfonyaszósz. A darált marhahús és sertéshús kellemes keverékéből készült, aromás gyógynövényekkel és fűszerekkel ízesített húsgombócok a svéd kulináris kényelem ízét ígérik.

(A képek illusztráció jellegűek)

Fontos Adatok
Makrók és Lebontás
Tápérték és Makrók
Kalória:
Fehérje:
Szénhidrátok:
Zsírok:
Sütés és Elkészítés
Előkész.Idő:
Főzési Idő:
Kategória:

Hozzávalók:

Húsgombócokhoz:

  • 1 font darált marhahús
  • 1/2 font darált sertéshús
  • 1 csésze gluténmentes zsemlemorzsa
  • 1/2 csésze növényi alapú tej
  • 1 kis fej apróra vágott hagyma
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1/4 csésze friss petrezselyem, apróra vágva
  • 1/2 teáskanál fekete bors
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • 1 tojás

Áfonyaszószhoz:

  • 1 csésze áfonya (friss vagy fagyasztott)
  • 1/2 csésze glicin
  • 1/2 csésze víz
  • Egy narancs reszelt héja (opcionális)

Tejszínes mártáshoz:

  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál kókuszliszt
  • 1 evőkanál tapiókakeményítő
  • 2 csésze marha- vagy zöldségalaplé
  • 1/2 csésze kókusztejszín
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Húsgombócok:

  • Egy tálban keverd össze a zsemlemorzsát és a tejet. Hagyd őket néhány percig ázni.
  • Egy nagy keverőtálban összekeverjük a darált marhahúst, darált sertéshúst, áztatott zsemlemorzsát, apróra vágott hagymát, apróra vágott fokhagymát, petrezselymet, fekete borsot, sót, szerecsendiót és tojást. Jól keverd össze.
  • Formázzuk a masszát kis húsgombócokká, kb. 2,5 cm átmérőjűek legyenek.
  • Süssük a húsgombócokat a sütőben 200°C-on, amíg minden oldaluk aranybarnára sül, és átsülnek. Tegyük félre.

Áfonyaszósz:

  • Egy lábosban keverjük össze az áfonyát, a glicint, a vizet és a narancshéjat (ha használjuk). Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és főzzük, amíg az áfonya szét nem pattan, és a szósz besűrűsödik. Tegyük félre.

Tejszínes mártás:

  • Olvasszuk fel a kókuszolajat egy lábosban. Adjuk hozzá a lisztet és a keményítőt, majd folyamatosan keverjük, hogy kikeverjük a rántást.
  • Fokozatosan adjuk hozzá az alaplevet, miközben keverjük, hogy ne legyenek csomók. Amikor besűrűsödött, öntsük hozzá a kókusztejszínt. Keverjük, amíg sima lesz.
  • Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a mártást.

Összeállítás:

  • Helyezzük a főtt húsgombócokat a tejszínes mártásba. Forraljuk néhány percig, amíg átmelegszik.
  • Tálaljuk a húsgombócokat bőségesen leöntve az áfonyaszósszal.
  • Élvezzük az otthon készített IKEA-stílusú húsgombócokat egy kellemes áfonyás csavarral!

#Gluténmentes #Tejmentes #Fehérjedús