Glutén- és Tejmentes IKEA-s Húsgombóc
Ízlelje meg az ízek ellenállhatatlan keverékét az IKEA-stílusú húsgombócok egészséges változatával, amelyet tökéletesen kiegészít egy édes áfonyaszósz. A darált marhahús és sertéshús kellemes keverékéből készült, aromás gyógynövényekkel és fűszerekkel ízesített húsgombócok a svéd kulináris kényelem ízét ígérik.
(A képek illusztráció jellegűek)
Fontos Adatok
Makrók és Lebontás
Tápérték és Makrók
Kalória:
Fehérje:
Szénhidrátok:
Zsírok:
Sütés és Elkészítés
Előkész.Idő:
Főzési Idő:
Cél:
Kategória:
Hozzávalók:
Húsgombócokhoz:
- 1 font darált marhahús
- 1/2 font darált sertéshús
- 1 csésze gluténmentes zsemlemorzsa
- 1/2 csésze növényi alapú tej
- 1 kis fej apróra vágott hagyma
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1/4 csésze friss petrezselyem, apróra vágva
- 1/2 teáskanál fekete bors
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- 1 tojás
Áfonyaszószhoz:
- 1 csésze áfonya (friss vagy fagyasztott)
- 1/2 csésze glicin
- 1/2 csésze víz
- Egy narancs reszelt héja (opcionális)
Tejszínes mártáshoz:
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 2 evőkanál kókuszliszt
- 1 evőkanál tapiókakeményítő
- 2 csésze marha- vagy zöldségalaplé
- 1/2 csésze kókusztejszín
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Húsgombócok:
- Egy tálban keverd össze a zsemlemorzsát és a tejet. Hagyd őket néhány percig ázni.
- Egy nagy keverőtálban összekeverjük a darált marhahúst, darált sertéshúst, áztatott zsemlemorzsát, apróra vágott hagymát, apróra vágott fokhagymát, petrezselymet, fekete borsot, sót, szerecsendiót és tojást. Jól keverd össze.
- Formázzuk a masszát kis húsgombócokká, kb. 2,5 cm átmérőjűek legyenek.
- Süssük a húsgombócokat a sütőben 200°C-on, amíg minden oldaluk aranybarnára sül, és átsülnek. Tegyük félre.
Áfonyaszósz:
- Egy lábosban keverjük össze az áfonyát, a glicint, a vizet és a narancshéjat (ha használjuk). Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és főzzük, amíg az áfonya szét nem pattan, és a szósz besűrűsödik. Tegyük félre.
Tejszínes mártás:
- Olvasszuk fel a kókuszolajat egy lábosban. Adjuk hozzá a lisztet és a keményítőt, majd folyamatosan keverjük, hogy kikeverjük a rántást.
- Fokozatosan adjuk hozzá az alaplevet, miközben keverjük, hogy ne legyenek csomók. Amikor besűrűsödött, öntsük hozzá a kókusztejszínt. Keverjük, amíg sima lesz.
- Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a mártást.
Összeállítás:
- Helyezzük a főtt húsgombócokat a tejszínes mártásba. Forraljuk néhány percig, amíg átmelegszik.
- Tálaljuk a húsgombócokat bőségesen leöntve az áfonyaszósszal.
- Élvezzük az otthon készített IKEA-stílusú húsgombócokat egy kellemes áfonyás csavarral!
#Gluténmentes #Tejmentes #Fehérjedús