IKEA-Stílusú Fasírt Áfonyaszósszal

Kényeztesse magát a házi készítésű, IKEA-stílusú húsgombócok zamatos ízével, zsenge és ízletes, egy finom áfonyaszósszal párosítva, amely egy kis édességet ad hozzá. Darált marhahús és sertéshús keverékéből készült, aromás gyógynövényekkel és fűszerekkel átitatott húsgombócok a svéd kényelem esszenciáját hozzák asztalára.

(A képek illusztráció jellegűek)

Fontos Adatok
Makrók és Lebontás
Tápérték és Makrók
Kalória:
Fehérje:
Szénhidrátok:
Zsírok:
Sütés és Elkészítés
Előkész.Idő:
Főzési Idő:
Kategória:

Hozzávalók:

Húsgombócokhoz:

  • 1 font darált marhahús
  • 1/2 font darált sertéshús
  • 1 csésze zsemlemorzsa
  • 1/2 csésze tej
  • 1 kis fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1/4 csésze friss petrezselyem, apróra vágva
  • 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • 1 tojás
  • Kókuszolaj (sütéshez)

Áfonyaszószhoz:

  • 1 csésze áfonya (friss vagy fagyasztott)
  • 1/2 csésze kristálycukor
  • 1/2 csésze víz
  • Egy narancs reszelt héja (opcionális)

Tejszínes mártáshoz:

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 csésze marha- vagy zöldségalaplé
  • 1/2 csésze habtejszín
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Húsgombócok:
    • Egy tálban keverd össze a zsemlemorzsát és a tejet. Hagyd állni néhány percig.
    • Egy nagy keverőtálban keverd össze a darált marhahúst, darált sertéshúst, áztatott zsemlemorzsát, apróra vágott hagymát, apróra vágott fokhagymát, petrezselymet, feketeborsot, sót, szerecsendiót és tojást. Alaposan keverd össze.
    • Formázz apró húsgolyókat, kb. 2,5 cm átmérőjűek legyenek.
    • Forrósíts fel olajat egy serpenyőben közepes–magas lángon. Süsd meg a húsgolyókat minden oldalukon aranybarnára és teljesen átsültek legyenek. Tedd félre.
  2. Áfonyaszósz:
    • Egy lábasban keverd össze az áfonyát, cukrot, vizet és narancshéjat (ha használsz). Forrald fel, majd csökkentsd a hőt és főzd, amíg az áfonyák fel nem pattannak és a szósz besűrűsödik. Tedd félre.
  3. Tejszínes mártás:
    • Olvaszd fel a vajat egy lábasban. Adj hozzá lisztet, és folyamatosan keverve készíts rántást.
    • Fokozatosan öntsd hozzá az alaplevet, miközben kevered, hogy ne legyen csomós. Amikor besűrűsödött, öntsd hozzá a habtejszínt. Keverd simára.
    • Ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint.
  4. Összeállítás:
    • Tedd a megfőtt húsgolyókat a tejszínes mártásba. Főzd néhány percig, amíg átmelegszik.
    • Szolgáld fel a húsgolyókat bőségesen meglocsolva az áfonyaszósszal.
    • Élvezd a házilag készített IKEA-stílusú húsgolyókat, egy ínycsiklandó áfonyás twisttel!
  5. Megjegyzés:

Ezeket a húsgolyókat sütőben is elkészítheted egészségesebb változatként. Állítsd be a sütési időt ennek megfelelően.

#Fehérjedús