IKEA-Stílusú Fasírt Áfonyaszósszal
Kényeztesse magát a házi készítésű, IKEA-stílusú húsgombócok zamatos ízével, zsenge és ízletes, egy finom áfonyaszósszal párosítva, amely egy kis édességet ad hozzá. Darált marhahús és sertéshús keverékéből készült, aromás gyógynövényekkel és fűszerekkel átitatott húsgombócok a svéd kényelem esszenciáját hozzák asztalára.
(A képek illusztráció jellegűek)
Fontos Adatok
Makrók és Lebontás
Tápérték és Makrók
Kalória:
Fehérje:
Szénhidrátok:
Zsírok:
Sütés és Elkészítés
Előkész.Idő:
Főzési Idő:
Cél:
Kategória:
Hozzávalók:
Húsgombócokhoz:
- 1 font darált marhahús
- 1/2 font darált sertéshús
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 1/2 csésze tej
- 1 kis fej vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1/4 csésze friss petrezselyem, apróra vágva
- 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál szerecsendió
- 1 tojás
- Kókuszolaj (sütéshez)
Áfonyaszószhoz:
- 1 csésze áfonya (friss vagy fagyasztott)
- 1/2 csésze kristálycukor
- 1/2 csésze víz
- Egy narancs reszelt héja (opcionális)
Tejszínes mártáshoz:
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 csésze marha- vagy zöldségalaplé
- 1/2 csésze habtejszín
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Húsgombócok:
- Egy tálban keverd össze a zsemlemorzsát és a tejet. Hagyd állni néhány percig.
- Egy nagy keverőtálban keverd össze a darált marhahúst, darált sertéshúst, áztatott zsemlemorzsát, apróra vágott hagymát, apróra vágott fokhagymát, petrezselymet, feketeborsot, sót, szerecsendiót és tojást. Alaposan keverd össze.
- Formázz apró húsgolyókat, kb. 2,5 cm átmérőjűek legyenek.
- Forrósíts fel olajat egy serpenyőben közepes–magas lángon. Süsd meg a húsgolyókat minden oldalukon aranybarnára és teljesen átsültek legyenek. Tedd félre.
- Áfonyaszósz:
- Egy lábasban keverd össze az áfonyát, cukrot, vizet és narancshéjat (ha használsz). Forrald fel, majd csökkentsd a hőt és főzd, amíg az áfonyák fel nem pattannak és a szósz besűrűsödik. Tedd félre.
- Tejszínes mártás:
- Olvaszd fel a vajat egy lábasban. Adj hozzá lisztet, és folyamatosan keverve készíts rántást.
- Fokozatosan öntsd hozzá az alaplevet, miközben kevered, hogy ne legyen csomós. Amikor besűrűsödött, öntsd hozzá a habtejszínt. Keverd simára.
- Ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint.
- Összeállítás:
- Tedd a megfőtt húsgolyókat a tejszínes mártásba. Főzd néhány percig, amíg átmelegszik.
- Szolgáld fel a húsgolyókat bőségesen meglocsolva az áfonyaszósszal.
- Élvezd a házilag készített IKEA-stílusú húsgolyókat, egy ínycsiklandó áfonyás twisttel!
- Megjegyzés:
Ezeket a húsgolyókat sütőben is elkészítheted egészségesebb változatként. Állítsd be a sütési időt ennek megfelelően.
#Fehérjedús