Csirke Tikka Masala – Szénhidrátszegény, fehérjedús indiai klasszikus
Egy könnyen elkészíthető, ízletes indiai fogás, amely krémes, fűszeres szószával és omlós csirkedarabjaival tökéletes választás a szénhidrátszegény étrend kedvelőinek. Ideális akár hétköznapi ebédhez, akár különleges alkalmakra.
(A képek illusztráció jellegűek)
Fontos Adatok
Makrók és Lebontás
Tápérték és Makrók
Kalória:
Fehérje:
Szénhidrátok:
Zsírok:
Sütés és Elkészítés
Előkész.Idő:
Főzési Idő:
Cél:
Kategória:
Hozzávalók (4 adag)
Pácolt csirkéhez:
- 500 g csirkemellfilé (kockázva)
- 150 g natúr görög joghurt
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál gyömbérpor
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál garam masala
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1/2 teáskanál chili (ízlés szerint)
- Só ízlés szerint
Masala szószhoz:
- 1 evőkanál kókuszolaj vagy ghee
- 1 fej vöröshagyma (finomra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 400 g passzírozott paradicsom
- 100 ml kókusztejszín vagy zsírszegény tejszín
- 1 teáskanál garam masala
- 1 teáskanál őrölt paprika
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
Tálaláshoz:
- Friss koriander (apróra vágva)
- Citromszeletek
Elkészítés:
1. Csirke pácolása:
- Keverd össze a görög joghurtot a fűszerekkel, és forgasd bele a csirkekockákat.
- Tedd hűtőbe legalább 30 percre, de ha van időd, akár egy éjszakára is pihentetheted, hogy még intenzívebb legyen az íz.
2. Csirke elősütése:
- Egy serpenyőben hevíts fel kókuszolajat vagy ghee-t.
- Süsd meg a csirkekockákat közepes lángon 4-5 perc alatt, amíg minden oldaluk szép aranybarna lesz. Tedd félre.
3. Masala szósz:
- Ugyanabban a serpenyőben pirítsd üvegesre a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát és a gyömbért.
- Öntsd hozzá a passzírozott paradicsomot, és keverd bele a fűszereket (garam masala, paprika, kömény).
- Hagyd gyöngyözni 5-7 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- Keverd bele a tejszínt, majd add hozzá az elősütött csirkekockákat.
- Ha szereted a csípőset, adj hozzá egy csipet cayenne borsot vagy extra chilit!
- Főzd alacsony lángon további 10-15 percig, hogy a csirke megpuhuljon, és a szósz besűrűsödjön.
4. Tálalás:
- Szórd meg friss korianderrel, és kínáld extra citromszeletekkel a frissesség kedvéért.
- Tökéletes önmagában is, de ha szeretnéd, párosíthatod karfiolrizzsel vagy friss zöldsalátával.
#kalóriaszegény #szénhidrátszegény #Fehérjedús #Gluténmentes